Boveneind Noordzijde 84c, 3405 AK, Benschop
0348-554986

Gestuurde Boring met stalen buis – Zuidbroek kruising N33

Gestuurde Boring met stalen buis – Zuidbroek kruising N33

In opdracht van BAM Infra Energie & Water Noordoost bv hebben we een nieuwe stalen buis voor het waterbedrijf Groningen aangebracht in Zuidbroek onder de Provincialeweg N33 door op 18 juli 2016.

Project Omschrijving:
Door een reconstructie van de  Provincialeweg N33 voldoet de bestaande waterleiding onder de weg door niet meer aan de geldende eisen. Omdat de reconstructie gereed was heeft men ervoor gekozen om een gestuurde boring uit te voeren. Hierbij is ervoor gekozen om een stalen leiding Ø 508 mm aan te brengen. De boring van 320 mtr zal uitgevoerd worden met een boorkop voorzien van een gyro meetsysteem waarmee een vooraf bepaald tracé gevolgd kan worden. De buis is een stalen buis met PE bekleed en vanbinnen voorzien van cementlaag.

Engineering:
Bij deze engineering was het mede van belang dat de in te trekken buis niet te veel door zou buigen waardoor de cementlaag los zou kunnen laten. Zowel ondergronds als bovengronds hebben we het boorplan zo gemaakt dat aan alle eisen is voldaan voor de buis als wel voor de belanghebbende. Doormiddel van tekeningen, berekeningen en een compleet uitgeschreven boorplan hebben we deze boring kunnen realiseren.

Uitvoering:
Voor de uitvoering van deze boring is de Prime 150/64 ingezet, deze heeft een trekkracht van 150 ton met een draaimoment van 64 ton. Om efficiënt te werken is er een retour leiding vanaf het uittredepunt naar het intredepunt gelegd voor de afvoer van bentoniet (boorspoeling). Hiermee worden de rijbewegingen van vrachtwagens nihil gehouden en kan er optimaal gebruik worden gemaakt van de recycling. Bij het intrekken van de buis zijn er 3 mobiele telescoop kranen ingezet om de buis in de gewenste radius de boorgang in te begeleiden. Deze boring is totaal in 5 dagen gerealiseerd.