Boveneind Noordzijde 84c, 3405 AK, Benschop
0348-554986

Gestuurd Boren

Horizontaal gestuurd boren is een bijzondere techniek om zonder al teveel overlast voor de omgeving ondergronds van punt A naar punt B te gaan. Ideaal voor het aanleggen van bijvoorbeeld kabels of leidingen onder drukke wegen, waterkruisingen of winkelstraten.

Horizontaal Gestuurd Boren

Buigbare boorstangen worden met een speciale verrijdbare boorinstallatie in de grond geboord. Door middel van een speciale boorkop met een zender is het mogelijk tijdens het boren de juiste richting te bepalen. Bij het eindpunt vervangt men de boorkop voor een ruimer. Zoals de naam al doet vermoeden maakt deze de eerste boorgang ruimer. In een volgende fase kan dan een mantelbuis, zonder al teveel wrijving, door de boorgang getrokken worden. Tijdens de drie fases van het boorproces wordt er bentoniet gebruikt. Deze zogenaamde boorvloeistof  dient voor de koeling van de boor bit en het afvoeren van het zand uit de boortunnel. De bentoniet houdt de tunnel in stand en verminderd de wrijving bij het intrekken van de buis.

Meetmethoden

Er zijn in principe drie verschillende meetmethoden om tijdens een horizontaal gestuurde boring de boorkop in de juiste richting te dirigeren of in ieder geval de positie van de boorkop op dat moment te bepalen. De drie meetmethoden zijn in de volgorde van meest gebruikt tot aan de complexe precisie boringen “walk over systeem”, “Steering Tool” en de “Gyro Tool”

Spiegellassen

Wanneer een mantelbuis met een bepaalde diameter die niet op een de haspel aangeleverd kan worden, moeten losse lengtes op locatie aan elkaar gelast worden. Zonder lasmiddel maar door middel van versmelting worden de losse lengtes op de benodigde lengte gebracht.