Deze website maakt enkel gebruik van essentiele cookies

Deze website gebruikt cookies alleen voor het anoniem analyseren van website bezoeken.

Sluiten
Klever het mooiste bedrijf van nederland

Gestuurd boren (HDD)

wat is dat?

Dankzij horizontaal gestuurd boren (HDD) is het mogelijk om zonder veel overlast voor bestaande infrastructuur (boven- en ondergronds) van punt A naar punt B te boren. Horizontaal gestuurd boren is dan ook ideaal voor het aanleggen van onder andere kabels of leidingen onder drukke wegen, waterkruisingen of winkelstraten. Op deze pagina leggen we u iets meer uit over hoe horizontaal gestuurd boren werkt.

Hoe horizontaal gestuurd (HDD) boren werkt

Met behulp van een verrijdbare boorinstallatie worden buigbare boorstangen in de grond geboord. Hierbij maken we gebruik van een boorkop met zender, zodat de juiste richting kan worden bepaald tijdens het boren. Voor we starten met boren wordt er een gedetailleerde ontwerptekening gemaakt, zodat er efficiënt en veilig gewerkt kan worden.
Wanneer we klaar zijn met boren wordt de boorkop vervangen voor een ruimer, die de eerste boorgang iets verruimt. Dit is nodig zodat de mantelbuis makkelijk door de boorgang kan worden getrokken.
Tijdens alle fasen wordt gebruik gemaakt van bentoniet. Deze vloeistof zorgt voor koeling van het materieel en voert zand af uit de boortunnel. Bovendien houdt het de tunnel in stand en vermindert het wrijving bij het intrekken van de buis.

Walk over meting van een gestuurde boring

3 Meetmethoden

Omdat er vaak andere leidingen of kabels ondergronds liggen, is het extra belangrijk dat de boorkop de juiste richting op gaat bij het boren. Hiervoor gebruiken we 3 verschillende methoden. De meest gebruikte methode is het ‘Walk over systeem’. ‘Steering tool’ gebruiken we voor meer complexe precisieboringen, evenals de ‘Gyro Tool’.

Spiegellassen van buizen

Spiegellassen

Het komt wel eens voor dat een mantelbuis een diameter heeft die niet op een haspel kan worden aangeleverd. Dat is voor ons geen enkel probleem, want dan lassen wij losse lengtes op locatie aan elkaar. Dit doen we zonder lasmiddel, door middel van versmelting. Zo ziet u maar: we denken graag met u mee en voor bijna alles is een oplossing te vinden!

Nanodrill

Nano-Drill als extra optie

De Nano-Drill is een zeer compacte gestuurde boormachine die gemakkelijk aan een minigraver bevestigd kan worden. Met zijn flexibele boorbuis kan hij nauwkeurig de gewenste boorlijn volgen, obstakels vermijden en kabels en leidingen ontwijken. Dankzij het precieze meetsysteem is hij zeer stuurbaar en perfect voor precisiewerk.

Copyright © Klever BV, onderdeel van Van Gelder Groep BV