Deze website maakt enkel gebruik van essentiele cookies

Deze website gebruikt cookies alleen voor het anoniem analyseren van website bezoeken.

Sluiten
Toolbox Klever Tachograaf

Toolbox om veiliger te kunnen werken

Goed gebruik van tachograaf

Een tachograaf registreert de rij- en rusttijden, de snelheid en de afgelegde afstand van een voertuig. Zware vrachtwagens, bussen en lichte bedrijfsvoertuigen in het beroepsgoederenvervoer moeten een digitale tachograaf hebben. 

 

Digitale tachograaf verplicht voor nieuwe bussen, vrachtwagens en lichte bedrijfsvoertuigen

De digitale tachograaf is verplicht voor:

  • Bussen en touringcars die meer dan 8 personen vervoeren, de bestuurder niet meegerekend. De bussen en touringcars hebben een datum eerste toelating van na 1 januari 2006.
  • Zware bedrijfsvoertuigen in het beroepsgoederenvervoer, met een datum eerste toelating van na 1 januari 2006. De voertuigen hebben een toegestaan maximum gewicht van meer dan 3.500 kg. Het gaat dan om het eigen gewicht plus het maximale laadvermogen.

 

De werkgever is verplicht om chauffeurs te wijzen op overtredingen

Naast het feit dat chauffeurs voor een groot deel zelf verantwoordelijk zijn, is Klever als werkgever ook verplicht om haar chauffeurs te wijzen op de gemaakte overtredingen. Hiervoor moeten wij de tachograafbestanden van zowel het massageheugen als de chauffeurskaart analyseren.

 

Maximale ononderbroken rijtijd

Niet alleen voor de totale rijtijd geldt een maximum, maar ook voor de ononderbroken rijtijd. Ononderbroken rijtijd is de totaal bij elkaar opgetelde gereden tijd tussen 2 onderbrekingen (pauzes) in. Of tussen een rusttijd en een onderbreking in. Dus de tijd die je aaneengesloten achter elkaar doorrijdt.

 Zie hieronder de regels die gelden voor de maximale ononderbroken rijtijd:

  • De maximale ononderbroken rijtijd mag niet langer zijn dan 4,5 uur.
  • Na 4,5 uur rijtijd moet je een pauze nemen van 45 minuten.
  • 6 uur werken zonder pauze: dit betekent dat na aankomst op locatie, de instelling van de tachograaf op ‘werken’ moet worden gezet. Dit is nodig, omdat de machine soms blijft draaien en het lijkt alsof er nog gereden wordt.

 

Rijden met vrachtwagen op eigen terrein

  • Gebruik ‘autoscoop’ knop wanneer er zonder tachograafkaart op het terrein wordt gereden (bv wassen van vrachtwagen).
  • Alle overige ritten verplicht tachograafkaart gebruiken, maak dus de juiste keuze.

 

Tot slot

Zorg dat je altijd een pauze invoert als je op de locatie bent. De schafttijd kun je hiervoor aanhouden. Voer op de tachograaf dan een uur pauze in tijdens de lunchpauze. Voer ook de landcode in, dit moet sinds kort (NL).

De boetes die je kunt krijgen voor het niet naleven van deze regels zijn echt hoog. Zie op de achterkant de bedragen bij de diverse onderwerpen. Dit even om een indruk te geven van wat de gevolgen voor Klever kunnen zijn.

Gebruik de tachograaf op een juiste manier en houd je aan de regels!

Copyright © Klever BV, onderdeel van Van Gelder Groep BV