Deze website maakt enkel gebruik van essentiele cookies

Deze website gebruikt cookies alleen voor het anoniem analyseren van website bezoeken.

Sluiten
Toolbox onwel worden

Toolbox om veiliger te kunnen werken

Wat doe je als een collega onwel wordt?

Deze toolbox gaat over onwel worden. Dit heet ook wel flauwvallen of bewusteloos raken. We behandelen dit onderwerp omdat er pas geleden twee incidenten zijn gebeurd; een daarvan gebeurde bij ons. We bespreken eerst de twee incidenten, daarna lees je wat je als collega kunt doen als iemand onwel wordt.

Op ons eigen project werd een collega van onze onderaannemer onwel. Dit gebeurde kort na de lunch. Omdat de klachten van de collega niet afnamen, besloot de uitvoerder hem naar de dokter in de buurt te brengen. De collega had volgens de dokter een allergische reactie. Om dat te verhelpen kreeg hij medicijnen. 

Helaas is bij een ander bedrijf een medewerker verongelukt. Deze medewerker was al onderweg naar zijn werk toen hij zich niet lekker voelde. Hij stopte langs de kant om zich ziek te melden bij zijn leidinggevende, en ging richting huis. Onderweg is hij op een tegenligger gebotst en kwam hij hierbij om het leven. Of het niet lekker voelen de oorzaak is geweest van het ongeluk, is nog niet bekend (bron: De Stentor).

Wat doe je?

Iemand kan plotseling onwel worden (flauwvallen). Dan adviseren wij je het volgende te doen:

  • Laat het slachtoffer op de grond liggen.
  • Raakt iemand bewusteloos of valt iemand flauw zonder merkbare oorzaak zoals emotie of hevige pijn? Bel of laat 112 bellen. Doe dat ook als het slachtoffer niet binnen twee minuten opknapt.
  • Raakt iemand niet buiten bewustzijn? Laat diegene dan 10 minuten op de grond liggen, zorg voor frisse lucht en schakel de bhv’er in.
  • Is de flauwte niet het gevolg van een ongeval? Til dan de benen op (30 – 60 graden) en schakel de bhv’er in. 

(bron: Rode Kruis)

Verder adviseren wij jou dat als het nodig is het slachtoffer naar de huisarts of het ziekenhuis in de buurt te brengen. 

Het is belangrijk dat we altijd een alarmkaart op het werk hebben. Op deze kaart staan de naam en telefoon van de BHV en het adres van de huisarts of ziekenhuis in de buurt. Tip: van de route naar de huisarts of het ziekenhuis in de buurt kan je als projectcoördinator een QR-code maken en deze toevoegen aan de alarmkaart. De QR-code opent meteen Google Maps met het juiste adres.

112 bellen: weet jij het adres?

Als het nodig is om 112 te bellen, dan moet je een adres doorgeven. Regelmatig komt het voor dat onze projecten plaatsvinden op een plek zonder huisnummer of zelfs zonder straatnaam. Dat maakt het lastig om aan de hulpdienst uit te leggen waar je bent. Daarom heeft de Nederlandse noodhulpdiensten (o.a. politie, brandweer en ambulance) een app ontwikkeld: 112NL. Via deze app kun je 112 bellen en meteen al aangeven welke hulpdienst je nodig hebt. Ook deelt de app automatisch je locatie met de meldkamer. Wij raden je aan deze app te downloaden op je telefoon. Je downloadt de app via deze link.

112NL

Passantentarief

Als je -samen met een collega -naar een huisarts in de buurt gaat, is de kans groot dat dit niet je eigen huisarts is. Je mag alleen deze huisarts bezoeken als het gaat om niet-regelmatige en acute zorg. De huisarts of assisente beoordeelt dit. Dit kan betekenen dat je geweigerd wordt. De huisarts adviseert je dan naar je eigen huisarts te gaan. Behandelt de huisarts je wel? Dan mag deze een vergoeding in rekening brengen, dit noemen we ook wel een passantentarief. Deze moet je vaak meteen betalen. Je kunt de rekening via jouw zorgverzekeraar laten vergoeden.

Copyright © Klever BV, onderdeel van Van Gelder Groep BV