Deze website maakt enkel gebruik van essentiele cookies

Deze website gebruikt cookies alleen voor het anoniem analyseren van website bezoeken.

Sluiten
Werken in de herfst en winter

Toolbox om veiliger te kunnen werken

Werken in de herfst en winter

In de herfst- en wintermaanden krijgen we te maken met meer regen, hardere wind en soms bittere kou. Deze combinatie zorgt ervoor dat ons lichaam sneller afkoelt. Dit kan niet alleen je prestaties beïnvloeden, maar ook leiden tot ongemakken zoals koude handen of, in ernstigere gevallen, onderkoeling. Het is daarom belangrijk om jezelf goed te beschermen tegen kou en neerslag. Daarnaast vraagt ook het materieel extra aandacht, want het kan kwetsbaar zijn onder barre weersomstandigheden. In deze toolbox lees je hoe je zowel jezelf als het materieel optimaal kunt beschermen tegen het herfst- en winterweer.

Kou

Veel van ons werk vindt buiten plaats. Bij regen, sneeuw of vorst is het essentieel om jezelf goed te beschermen tegen de kou. Door de volgende maatregelen te nemen, kun je onderkoeling of bevriezing voorkomen:

  • Draag winterkleding: Kies voor kleding die losjes zit. Strakke kleding kan de warmte-isolatie verminderen, en zweten zorgt ervoor dat je sneller afkoelt.
  • Werk met laagjes: Meerdere dunne lagen kleding isoleren beter dan één dikke laag, dankzij de stilstaande lucht tussen de lagen die lichaamswarmte vasthoudt.
  • Bescherm de werkplekken: Zorg dat werkplekken zo goed mogelijk zijn afgeschermd om tocht te vermijden.
  • Pauzeer regelmatig: Neem vaker pauze in een verwarmde ruimte en drink iets warms om je lichaamstemperatuur op peil te houden.
  • Bescherm hoofd en handen: Draag een helmmuts en goede handschoenen. Deze zijn te bestellen via de materiaaldienst.

Sneeuw en regen

Sneeuw en regen hebben invloed op je werk en veiligheid. Je koelt sneller af en bent bovendien minder goed zichtbaar. Zorg daarom voor een waterdichte en reflecterende winterjas en broek, zodat je goed opvalt, vooral bij werkzaamheden langs de weg.

Probeer zoveel mogelijk afgeschermd te werken. Is dit niet mogelijk? Werk dan niet te lang in natte kleding en neem altijd een extra set droge kleding mee.

Houd ook rekening met de gladheid door sneeuw of regen. Rijplaten kunnen spekglad worden, waardoor de kans op uitglijden toeneemt. Loop extra voorzichtig bij deze weersomstandigheden en neem voorzorgsmaatregelen, zoals het strooien bij vorst.

Harde wind

In de wintermaanden is harde wind een veelvoorkomend verschijnsel, wat het risico op ongevallen verhoogt. Het KNMI waarschuwt ons bij extreme weersomstandigheden. Bij harde wind zijn de volgende maatregelen van toepassing:

  • Hijswerkzaamheden: Voer geen hijswerkzaamheden uit bij windkracht 6 of hoger.
  • Afzettingen beveiligen: Zorg dat afzettingen worden verzwaard om te voorkomen dat ze omvallen of wegwaaien.
  • Materialen veilig opbergen: Werk je met materialen die kunnen wegwaaien? Zet deze op een veilige plek en berg spandoeken en vlaggen op.
  • Blijf alert op de omgeving: Houd de omgeving goed in de gaten. Let op wegwaaiende materialen van buiten onze bouwplaats en wees alert op afbrekende takken van bomen.

Onweer

Bij onweer is het belangrijk om alert te zijn en tijdig maatregelen te nemen. Zorg ervoor dat je in de buurt van een veilige schuilplaats blijft, zodat je niet verrast wordt.

  • Afstanden inschatten: Als er minder dan tien seconden zitten tussen een bliksemflits en de donder, is het onweer in de buurt. Bij drie seconden of minder is het gevaarlijk dichtbij.
  • Veilig schuilen: Zoek zo snel mogelijk beschutting binnen. Is dat niet mogelijk? Ga dan in je auto of bus zitten.
  • Veiligheidsmaatregelen:
    • Gebruik geen elektrische apparaten tijdens het onweer.
    • Houd minstens 3 meter afstand van hekwerk, afrasteringen en andere metalen objecten.
    • Vermijd spanningsmasten, open water, lantaarnpalen en hoge bomen.

Met deze richtlijnen blijf je zo veilig mogelijk tijdens onweer.

Materieel en materiaal

Niet alleen jij, maar ook het materieel en materiaal zijn gevoelig voor kou. Neem daarom de volgende maatregelen om schade door lage temperaturen te voorkomen:

  • Bescherming: Dek materieel en materiaal goed af om het te beschermen tegen kou en neerslag.
  • Waterleidingen: Isoleer waterleidingen of tap ze af om bevriezing te voorkomen.
  • Waterslangen: Berg waterslangen vorstvrij op.
  • Opslag: Sla materiaal zoveel mogelijk van de grond op, bijvoorbeeld op pallets, om vocht en kou vanaf de ondergrond te vermijden.

Ook onderweg brengt winterweer extra risico’s met zich mee. Houd daarom altijd voldoende afstand, rijd rustig en zorg ervoor dat de ramen van je auto of bus volledig ijsvrij zijn voordat je vertrekt.

Copyright © Klever BV, onderdeel van Van Gelder Groep BV