Deze website gebruikt cookies alleen voor het anoniem analyseren van website bezoeken.
Hijsen is een risicovolle handeling en helaas gebeuren er in Nederland ieder jaar nog veel ongelukken tijdens hijswerkzaamheden. Met de juiste kennis kun je ongelukken én schades voorkomen. In deze toolbox lees je meer over hoe je hijsmiddelen veilig gebruikt.
Je hebt twee soorten hijsbanden:
Enkelvoudige hijsbanden hebben een rondstrop, zijn eindloos of hebben versterkte lussen aan de uiteinden. Samengestelde hijsbanden hebben een enkele lengte, een tweesprong of een viersprong. De lengte kan variëren van 1 meter tot 10 meter. Daarnaast hebben hijsbanden verschillende kleuren. Met de volgende kleuren mag je het volgende gewicht hijsen:
Je kunt ook op een andere manier zien hoeveel je met een hijsband mag hijsen. Een hijsband/rondstrop heeft in de lengterichting vaak ook nog een zwarte draad.
1 zwarte draad staat voor 1 ton. Heeft een hijsband/rondstrop 3 zwarte draden, dan mag je 3 ton hijsen. 1 ton = 1.000 kilo, 3 ton = 3.000 kilo.
Iedere hijsband dient voor gebruik te worden geïnspecteerd. Controleer daarom voor elk gebruik:
Hijsbanden mogen niet gebruikt worden:
Natte hijsbanden moeten altijd goed gedroogd worden voor gebruik. Ook is het van belang om nauwkeurig de aanwijzingen op het etiket/label te lezen voordat je een hijsband gaat gebruiken.
Let er bij ongelijkmatige gewichtsverdeling op dat geen overbelasting van één van de parten kan plaatsvinden. Houd ook rekening met de volgende punten:
Als de last scherpe randen heeft, gebruik dan hijsbanden met een beschermhoes of gebruik beschermingsstukken. Zo voorkom je dat een hijsband door de scherpe randen doorgesneden wordt.
Gebruik een evenaar als je een lange last met meerdere hijsbanden moet hijsen.
Knoop en draai hijsbanden nooit. Daarnaast is het belangrijk dat je bij ongelijkmatige gewichtsverdeling goed let op het voorkomen van overbelasting van één van de parten. Houd ook rekening met het volgende:
Bij het uittredepunt gebruiken wij een hijsband om de boorstang aan de boorstreng te koppelen, deze banden slijten sneller dan andere hijsbanden omdat de buis altijd nog even draait terwijl deze in de hijsband hangt, deze hijsbanden moeten meerdere keren per dag gecontroleerd worden en moeten regelmatig vervangen worden. De oude hijsbanden worden niet meer gebruikt.
Copyright © Klever BV, onderdeel van Van Gelder Groep BV